Защо получаваме дежавю и какво точно представлява то?

Стресът и умората могат да повишат вероятността за преживяване му

28.06.2024 | 23:00 Редактор: Деси Николова
Защо получаваме дежавю и какво точно представлява то?

Дежавю е феномен, при който човек изпитва усещането, че е преживял дадено събитие или ситуация преди, въпреки че знае, че това не е възможно. Терминът произлиза от френския език и буквално означава "вече видяно". Причините за дежавю не са напълно изяснени, но съществуват няколко хипотези: 

Мозъчна обработка и памет:

Според едната дежавю може да бъде резултат от временна неправилна синхронизация между двете полукълба на мозъка. Когато едното полукълбо обработи информацията малко по-бързо от другото, това може да създаде усещането, че преживяваме нещо, което вече сме изпитали. 

Краткотрайна памет:

Друга предполага, че дежавю се случва, когато информацията се обработва и съхранява в краткотрайната памет, преди да се прехвърли в дълготрайната памет. Ако има моментно прекъсване или забавяне в този процес, може да възникне усещането за повторение. 

Невронни мрежи:

Някои изследвания предполагат, че дежавю може да бъде свързано с активиране на определени невронни мрежи в мозъка, които съответстват на предишни спомени. Това активиране може да създаде фалшивото усещане, че текущото събитие вече се е случило. 

Сънища и подсъзнание:

Възможно е дежавю да е свързано със сънища или подсъзнателни спомени. Може да сме сънували нещо подобно на текущата ситуация и това да предизвика усещането за повторение. 

Психологически фактори:

Психологически състояния като стрес или умора могат да повишат вероятността за преживяване на дежавю. В такива състояния мозъкът може да е по-податлив на погрешна интерпретация на новата информация като нещо познато.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pexels