Скритите признаци за диабет: Как да разпознаем риска навреме

Това е е едно от най-опасните заболявания

29.06.2024 | 06:45 Редактор: Деси Николова
Скритите признаци за диабет: Как да разпознаем риска навреме

Диабетът е едно от най-опасните заболявания, застрашаващи живота и неговото качество. За съжаление, той често има скрити признаци, които сигнализират за наличието му, но често биват забелязани твърде късно. Съществуват и симптоми, които показват, че сте изложени на риск от диабет, който все още не се е проявил. Ако ги забележите навреме, имате добър шанс да намалите този риск и да предотвратите развитието на диабет. Ето и кои са скритите признаци, че сте в риск от диабет.

Наднормено тегло

Наднорменото тегло е един от рисковите фактори при диабет. Особено показателно е трупането на мазнини около талията и по корема. Мазнините по която и да е друга част от тялото не са така застрашаващи от диабет, както тези по корема. Затова обърнете внимание на теглото си, докато е време и се опитайте да го намалите колкото се може по-бързо. Важно е обаче да не гладувате, защото това ще има временен и определено йо-йо ефект.

Имате постоянен глад за сладко 

Ако имате непрекъсната нужда да си хапвате сладко и го правите всеки ден, това е лош навик. Честата консумация на захари повишава риска от диабет, предпоставка е за трупане на наднормено тегло и мазнини, което влошава чувствителността на клетките към собствения инсулин. Така той става по-малко ефективен, а панкреасът секретира по-големи количества от този хормон, за да компенсира неефективността му. Този омагьосан кръг води до инсулинова резистентност, която е рисков фактор и предпоставка за отключване на диабет.

Забелязвате изменения по кожата си 

Диабетът и предшестващите го състояния предизвикват промени в кожата. Ако забележите пигментни петна, сърбежи, раздразнения, чести гъбични инфекции, поява на папиломи около врата и по кожните гънки и зони с повишено триене, това подсказва повишен риск от диабет.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pexels