Навици, с които забавяме своя метаболизъм

Закуската е важна

27.06.2024 | 12:05 Редактор: Беатрис Младжова
Навици, с които забавяме своя метаболизъм

Бавният метаболизъм е проблем за мнозина. Ако се опитвате да отслабнете, вероятно правите някои промени в храненето и начина си на живот. Но не всяка промяна е добър избор. В стремежа си да ускорите метаболизма си и да отслабнете всъщност можете да постигнете тъкмо обратното – забавяне на обмяната на веществата, което да попречи на постигането на резултатите. 

Наблягате само на нискокалорични храни 

Вярно е, че за да отслабнете трябва да сте в калориен дефицит. Това предполага ограничаване на приема на калории. Но също така е вярно, че консумацията предимно на нискокалорични храни води до забавяне на метаболизма. Колкото по-малко калории подавате на тялото си, толкова по-дълбоко то изпада в режим на забавяне на метаболизма с цел запазване на енергия за базовите процеси в организма. 

Вместо това включвайте храни с повече калории, но които съдържат ценни макро- и микроелементи. Това са непреработени храни, съдържащи протеини, полезни мазнини, фибри. 

Не закусвате 

Закуската е известна, като най-полезното хранене за деня. Ако има хранене, което е добре да пропуснете или да ограничите до съвсем малка порция, това е вечерята. Но закуската е важна и незаменима, защото дава тласък на метаболизма, осигурява много енергия и стимулира по-нататъшното разграждане на мазнините през деня. 

Дехидратирани сте 

Ако не пиете достатъчно вода, това забавя метаболизма. Обмяната на веществата зависи пряко от оптималните количества вода в тялото. Затова е от ключово значение да се стараете да пиете по 2 литра вода на ден, за да се радвате на бърз метаболизъм и добри резултати в топенето на мазнините. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels