Откриха останки на пещерни лъвове, изчезнали преди 13 000 години

Най-старото досега доказателство за изчезналата котка в Южна Европа

26.06.2024 | 08:15 Редактор: Толя Стоянова
Откриха останки на пещерни лъвове, изчезнали преди 13 000 години

Археолози са открили останки на пещерни лъвове в местността Нотарчирико в Южна Италия. Panthera spelaea, известен още като пещерен или степен лъв, е отделен вид Panthera, който е еволюирал изолирано от съвременния лъв (Panthera leo), съобщи Heritage Daily.

Видът е обитавал райони от Западна Европа до източната част на Берингия в Северна Америка, като в крайна сметка е изчезнал преди около 13 000 години поради човешките дейности, упадъка на степните мамути и промените в съобществото на тревопасните животни.

Скелетните останки са открити в палеолитния обект Нотарчирико (басейн Веноза), разположен в региона Базиликата в Италия, който според изследователите датира от около 600 000 години.

"Това е най-старото досега доказателство за тази изчезнала котка в Южна Европа. Ранното присъствие на тази котка би могло да помогне да се обяснят и факторите, позволили разширяването на културата на ахеулите на европейския континент", заявиха от Каталунския институт по човешка палеоекология и социална еволюция, цитиран от БГНЕС.

Ахеулската култура, появила се в Европа преди повече от 600 000 години по време на прехода между ранния и средния плейстоцен, изглежда е възникнала по време на разпространението на едри бозайници като Panthera spelaea.

Снимка: БГНЕС