Топлинен удар - ранни симптоми и как да го предотвратим

Избягвайте физическа дейност в най-горещата част на деня

24.06.2024 | 22:42 Редактор:
Топлинен удар - ранни симптоми и как да го предотвратим
Топлинен удар - ранни симптоми и как да го предотвратим

Топлинният удар е животозастрашаваща форма на топлинно заболяване. Първите симптоми възникват, когато телесната температура надвиши своята нормална стойност. Тези симптоми е възможно да включват главоболие, гадене, повръщане, мускулни крампи и умора. Ранните оплаквания се наричат топлинно изтощение. Ако не бъдат предприети стъпки за намаляване на телесната температура, топлинното изтощение може да се влоши и да прерасне в топлинен удар.

Повечето случаи на топлинен удар могат да бъдат предотвратени. Когато външната температура е особено висока е необходимо:

  • Пиенето на големи количества вода през целия ден;
  • Оставане на закрито в климатизирано помещение;
  • Носене на леки, светли, широки дрехи, позволяващи на въздуха да достига до кожата;
  • Избягване на физическа дейност в най-горещата част на деня (между 10:00 ч. и 16:00 ч.). При работа е необходимо да има чести почивки и избягване на носенето на тежки униформи или оборудване;

Препоръчително е да се приема по-малко кофеин и алкохол, тъй като те могат да допринесат за дехидратацията. При чувство на умора, замаяност, гадене или главоболие е важно незабавното охлаждане, чрез търсене на сграда с климатик, прием на вода и ако е възможно - хладен душ или вана.

Автор: д-р Станислав Димитров

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels