Начини да се справим с напуканите устни

Нанасяйте балсам преди лягане

24.06.2024 | 07:53 Редактор: Беатрис Младжова
Начини да се справим с напуканите устни

Напуканите са устни могат да станат проблем, ако останат нетретирани за дълго време. Има обаче начини състоянието да се излекува

Не се паникьосвайте - често причината за напукани устни е доста проста. Сухото време, което изпитваме през лятото, може да напука или обели устните, както и дехидратацията, прекаленото облизване или яденето на солени храни. Възможно е също така просто да сте по-склонни към напукани устни от други хора. Важно е да знаете, че, за разлика от други части на тялото, устните ви нямат мастни жлези, което ги затруднява да задържат влага, така че напукването им е доста често срещано. 

Ключът към борбата с беленето на устните, свързано с незначителен проблем като сухота от времето или твърде много облизване, е възстановяването на бариерата и задържането на влага. За бързо решение навлажнете устните си с вода, не слюнка, и след това използвайте балсам, за да ги покриете. Може да използвате и продукти с парафин, както и балсам със слънцезащита. Не забравяйте обаче, че всичко това трябва да бъде без аромат и вкус, за да избегнете риска от потенциални дразнители или алергени. 

Съставките, които трябва да търсите във вашия стандартен балсам включват серамиди, ланолин, масло от ший, витамин Е, слънцезащитни средства като цинков оксид и титанов диоксид. Можете също да опитате някои естествени средства за ускоряване на заздравяването, като захарен скраб, с който ще премахнете мъртвата кожа. Други полезни средства включват алое вера, мед и какаово масло. След като сте готови, можете да добавите вазелин или пчелен восък, ако не сте алергични, което помага за предотвратяване на бъдеща загуба на влага.

За да предотвратите беленето на устните на първо място, нанесете балсам за устни, ако е необходимо. Един добър начин да разберете дали трябва да нанесете отново е, когато почувствате желание да оближете или обелите устните си, вместо това нанесете малко влага. През нощта се препоръчва да нанасяте плътен овлажнител преди лягане.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pexels