Хранителни добавки, които вредят повече, отколкото помагат

Често са свързани с опасни странични ефекти

22.06.2024 | 11:17 Редактор: Деси Николова
Хранителни добавки, които вредят повече, отколкото помагат

Много хора използват хранителни добавки с надеждата, че тези малки хапчета и прахчета ще им дадат предимство в пътя им към по-добро здраве и физическа форма. Но не всички добавки са еднакви, а някои от тях могат да бъдат по-скоро вредни, отколкото полезни.

Добавки за отслабване

Добавките за отслабване обещават бързи и лесни резултати, но често са свързани с опасни странични ефекти. Много от тези продукти съдържат смес от билки и стимуланти, които могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. Например продуктите, съдържащи ефедра, някога бяха популярни, но бяха забранени от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) поради връзки с инфаркти, инсулти и дори смърт. Проучване, публикувано в American Journal of Public Health, установи, че добавките за отслабване са свързани с повишен риск от тежки увреждания на черния дроб. Съставките като екстракт от зелен чай, когато се приемат в големи количества, могат да бъдат токсични за черния дроб. Някои хапчета за отслабване съдържат невключени в списъка съставки, които могат да предизвикат неочаквани реакции и усложнения. 

Кофеинови добавки

Добавките с кофеин често се използват за повишаване на енергията и подобряване на спортните постижения. Докато чаша кафе по принцип е безопасна, кофеиновите добавки могат да доведат до прекомерна консумация. Високите дози кофеин могат да предизвикат нервност, тревожност, сърцебиене, а в крайни случаи и спиране на сърдечната дейност. Проучване в Journal of the American Heart Association показва, че високият прием на кофеин може да доведе до предсърдно мъждене - вид нередовен сърдечен ритъм, който увеличава риска от инсулт и сърдечна недостатъчност. Прекомерната зависимост от кофеинови добавки може да доведе и до зависимост и симптоми на отнемане, включително главоболие и умора. 

Калциеви добавки

Калцият е от съществено значение за здравите кости, но прекаленото му количество под формата на добавки може да бъде вредно. Прекомерният прием на калций е свързан с повишен риск от сърдечни заболявания. Проучване, публикувано в Journal of the American Heart Association, установява, че приемът на калциеви добавки е свързан с по-висок риск от натрупване на плаки в артериите, което може да доведе до инфаркт. Високите дози калций (повече от 800 mg до 1200 mg дневно) могат да доведат до камъни в бъбреците. Според Националния институт по здравеопазване (NIH) получаването на калций от хранителни източници, а не от хранителни добавки, е за предпочитане за повечето хора, тъй като организмът го усвоява по-добре и представлява по-малък риск за здравето.

Четете повече в tialoto.bg

Снимка: Pexels