4 причини възрастните също да играят логически игри

26.06.2024 | 09:00 Редактор:
4 причини възрастните също да играят логически игри
4 причини възрастните също да играят логически игри

Всички знаем колко важно е децата да играят игри, които изискват мислене. Но защо спираме да ги играем, когато пораснем? Има ли практически причини възрастните да продължат да се забавляват, като решават разнообразни ребуси и пъзели?

Според съвременната наука най-добре е да не спираме да играем игри, които изискват мислене, независимо на колко години сме. Логическите игри са прекрасно упражнение за мозъка, с което подобряваме и поддържаме функциите му – нещо като фитнес за ума. Причината е, че прости забавления като решаване на кръстословици, подреждане на пъзели или разрешаване на ребуси създават още повече връзки между невроните и така го карат да работи по-качествено. И в крайна сметка подобряват живота ни. И всичко това – докато се забавляваме!

Ето 4 доказани от науката ползи, които логическите игри могат да донесат в живота ви.

Подобряват паметта

През 2022 година в NEJM Evidence се появява изследване, извършено сред хора с леки проблеми в паметта. В него се описва как след само 8 седмици решаване на кръстословици при участниците се забавя т. нар. "свиване на мозъка" – загубата на нервни клетки, която се появява с възрастта. Тоест игрите, които изискват участие на паметта, я подобряват изключително бързо.

Подобряват концентрацията функционирането на мозъка

Експериментът тук е съвсем лесен: група хора трябва всеки ден по 15 минути да играят избрана от тях логическа игра. След само три седмици учените откриват, че всички участници имат подобрено внимание и възможност за по-дълга концентрация. Благодарение на това, те обработват информация от околния свят по-бързо и проявяват подсилена визуална памет. Да, толкова лесно и бързо се наблюдават резултати.

Намаляват риска от деменция

Университетът в Кеймбридж също дава своя дан в изучаването на тази тема, като установява, че има много по-малък риск да получите старческа деменция, ако играете редовно логически игри. Дори толкова обичайните като редене на пъзели или игра на дама, които смятаме за детски, активират едновременно голям брой функции в мозъка. Знаем, че така развиват мисленето на децата, но това е полезно и за мозъка на възрастните.

Подобряват логическите умения

Ето едно заключение: щом играете логически игри, значи можете по-лесно да мислите логично. И това е факт, разбира се. Нещо повече, с игри можете да постигнете повече и по-бързо, отколкото ако се обучавате на логика с някакви упражнения. Докато играете, ще се учите да мислите критично, да предвиждате резултати и да вземате бързи и правилни решения. 

Тайната на логическите игри

Забелязахте ли, че учените са получавали видими резултати само след няколко седмици? И това е прекрасна новина! При мозъчните тренировки основното правило също е следното: трябва да играете логически игри редовно, почти всеки ден, дори само по 10-15 минути. И да ги сменяте периодично. Това няма да накара мозъка ви да работи на 100%, но със сигурност ще подобри живота ви.

Добрата новина е, че можете да играете по всяко време и на всяко място. Можете да решавате кръстословици, докато чакате автобуса; да играете судоку в метрото; да играете шах със съседа или скрабъл с децата в свободното си време; да нареждате дървен триизмерен пъзел в обедната почивка.

Снимка: Pexels