Кашкавалът се оказва по-полезен, отколкото вероятно предполагате

Подсилва имунната система

18.06.2024 | 13:07 Редактор: Толя Стоянова
Кашкавалът се оказва по-полезен, отколкото вероятно предполагате

Кашкавалът има богат хранителен състав. Отличен източник е на калций, който е важен за здравето на костите и зъбите. Калцият също играе роля в мускулната функция и нервната проводимост. 

Кашкавалът също така е богат на висококачествени протеини, които са необходими за растежа и възстановяването на тъканите, както и за производството на ензими и хормони. Той съдържа значителни количества витамини като В12, А и К, които подпомагат различни телесни функции, включително зрението, имунната система и кръвосъсирването.

Минерали като цинк и фосфор също са добре представени в кашкавала и допринасят за здравето на костите и метаболизма. Въпреки че съдържа мазнини, кашкавалът предлага полезни мастни киселини като Омега-3, особено овчият и козият. Тези мазнини са важни за мозъчната функция и сърдечното здраве.

Независимо дали предпочитате краве, овче, козе или смесен кашкавал, всеки вид има свои уникални характеристики и ползи за здравето. Богатството на калций, протеини, витамини и минерали прави кашкавала ценен компонент в балансираната диета, подпомагайки здравето на костите, мускулите и имунната система.

Автор: Маринела Георгиева

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels