Ето защо слънцезащитният крем е абсолютно задължителен

Превенция срещу хиперпигментация е една от причините

17.06.2024 | 13:01 Редактор: Деси Николова
Ето защо слънцезащитният крем е абсолютно задължителен

Слънцезащитният крем е важен поради няколко основни причини.

1. Защита срещу UV радиация: Слънцезащитният крем помага за защита на кожата от вредните ефекти на ултравиолетовото (UV) лъчение, по-специално UVA и UVB лъчите. UVA лъчите могат да причинят преждевременно стареене и бръчки, докато UVB лъчите са основната причина за слънчево изгаряне.

2. Превенция на рак на кожата: Редовната употреба на слънцезащитни продукти значително намалява риска от развитие на рак на кожата, включително меланом, който е най-смъртоносната форма на рак на кожата. UV радиацията е основен рисков фактор за всички видове рак на кожата.

3. Превенция на слънчево изгаряне: Слънчевото изгаряне може да причини незабавен дискомфорт и увреждане на кожата. Повтарящите се слънчеви изгаряния също могат да увеличат риска от рак на кожата с течение на времето.

4. Ползи против стареене: UV излагането допринася за образуването на бръчки, възрастови петна и загуба на еластичност на кожата. Като предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи, слънцезащитният крем спомага за поддържането на по-младежки вид.

5. Превенция на хиперпигментация: Слънцезащитният крем помага за предотвратяване на развитието на тъмни петна и неравномерен тен на кожата, които могат да бъдат причинени или влошени от излагане на слънце.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pexels