Кулинарен празник в балканското градче Елена събра майстори и производители на вкусни деликатеси и много гости. Любителите на еленския бут, на прочутия балкански мед и мляко, дегустираха тънки мезета и опитваха местни рецепти.
Във възрожденска Елена пчеларството е с дълголетни традиции. Медът от Балкана е екологичен и ароматен, препоръчван за лек срещу простуда и различни болести.
"Тук в Еленския балкан може да се извади от акация, липов, и букет билков...историческите данни показват големи традиции тук в пчеларството, защото този район има съчетание на котловина с гористи местности", сподели пчеларят Димо Димов.
На изложението гостите можеха да опитат месни деликатеси по старинни рецепти. А според майстори, прочутият еленски бут може да съперничи на италианското прошуто и испанския хамон.
"Домашна луканка и домашният суджук са по рецепта на един стар кулинар майстор от Еленския балкан. Бутът зрее на въздух поне една година! Най- големият майстор на нашите продукти е еленският климат", категоричен е месопроизводителят Христо Христов.
Вековните гори предлагат изобилие от манатарки, сърнели и пачи крак. Една от уникалните рецепти тук е боб с еленски бут и манатарки.
"Елена трябва да се запомни с туристическите атракции, с кулинарния туризъм", призова ресторантьорът Иван Трухчев.
С празника "Произведено в Елена" местната управа слага началото на туристическия сезон.
"Нашият еленски край няма големи промишлени замърсители, всичко което се предлага, цялата продукция е екологично чиста и днес това е важно и хората го оценяват", подчерта кметът Дилян Млъзев.
Вижте повече в репортажа.