Микропластмасите носят редица потенциални рискове за здравето. Изследователите са открили, че тези замърсители могат да причинят здравословни проблеми и са свързани с различни заболявания, включително сърдечно-съдови усложнения.
Микропластмасите са малки парчета пластмаса с приблизителен размер на песъчинка или човешки косъм, които причиняват вреди на човешкия организъм. Тъй като те обикновено се получават от разграждането на пластмаси, микропластмасите могат да съдържат химикали като Бисфенол А и "вечни химикали" като фталати, казват експертите.
За да се избегнат микропластмасите и други токсини в храната, учените предлагат да не се топлят храни в пласмасови съдове в микровълновата печка.
Експертите препоръчват да се консумират морски дарове, които са "с устойчив произход" и са тествани за микропластмаси, по-малко червено месо, а също и да се използват стъклени или стоманени бутилки за вода.
Четете повече в Puls.bg.
Снимка: pixabay