Необходими съставки:
- 1,3 кг малки червени или лилави картофи, нарязани на четвъртинки
- 2 ч. л. сол
- 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1/2 ч. л. екстра върджин зехтин
- 1/4 ч. л. дижонска горчица
- щипка прясно смлян черен пипер
- 6 ч. л. бял винен оцет
- 1 глава лук, нарязан на тънко
- 1/2 ч. л. наситнен пресен магданоз
- 1 ч. л. наситнен пресен копър
- 1 ч. л. нарязан пресен естрагон
Начин на приготвяне:
Поставете картофите в достатъчно голям съд и ги покрийте с вода. Добавете сол и оставете да заври. Гответе картофите, докато омекнат, (но все още поддържат формата си), около 10 минути. Междувременно в малка купа смесете чесън, олио, горчица, черен пипер, 3 ч. л. оцет и щипка сол. Отцедете картофите и ги разпределете върху хартия за печене. Полейте картофите с останалия оцет. Оставете да изстине 5 минути. Прехвърлете картофите в голяма купа за сервиране. Добавете дресинг, лук, магданоз, копър и естрагон. Разбъркайте, за да комбинирате, подправете на вкус със сол и черен пипер, ако е необходимо. Консумирайте на стайна температура или покрийте и охладете до готовност за сервиране, препоръчва az-jenata.bg.
Снимка: Pixabay