Факторите, които променят кожата ни

С остаряването тя губи колаген

14.06.2024 | 10:35 Редактор: Беатрис Младжова
Факторите, които променят кожата ни

Всички се стараем да полагаме грижа за кожата си, но с времето тя може да претърпи промени. Има няколко типа кожа: суха, мазна, нормална, комбинирана и чувствителна. Типът кожа обикновено е предопределен от генетиката, което определя хидратацията, излишното омазняване или перфектен баланс на хидратация и кожни масла.

С течение на времето кожата обикновено става по-суха, но типът кожа може да се промени по различни причини. Ето някои от факторите за това:

Стареене

С остаряването кожата губи колаген - протеин, който помага да се поддържа нейната плътност и еластичност. В резултат на това по-зрялата кожа изглежда по-тънка и по-малко еластична - често образувайки фини линии и бръчки.

Хормонални промени

В пубертета обикновено се отделя повече себум, който причинява мазна кожа, склонна към акне. Хормоналните промени по време на менопаузата също изсушават кожата, тъй като кожата се бори да задържат вода. 

Климат и околна среда

Студеното зимно време и климатът с ниска влажност нямат влага във въздуха, което води до суха кожа. Влажният климат и горещото лятно време също могат да накарат кожата да произвежда повече масла, което води до по-мазна кожа. 

Четете повече в puls.bg

Автор: Стефани Димитрова

Снимка: Pexels