fallback

Самотата ни носи здравословни проблеми, ново проучване показа какви

Отключва депресия

14.06.2024 | 09:59 Автор: Искра Ангелова

Ново проучване показва, че самотата за кратък период от време води до здравословни проблеми. Данните са на учените от Щатския университет на Пенсилвания.

Данните дават още доказателства в подкрепа на изявлението от 2023 г. на главния здравен инспектор на САЩ Вивек Мърти за опустошителното въздействие на самотата и изолацията върху физическото здраве на населението на страната. Тогава той я определи като "криза на общественото здраве".

Според Мърти дългосрочните последици за здравето в резултат на самота и недостатъчно социално общуване включват 29% по-висок риск от сърдечни заболявания, 32% по-голяма опасност от инсулт и 50 на сто - от деменция при възрастните хора.

Хората, които често се чувстват самотни, са по-склонни към депресия и други психични проблеми в сравнение с тези, рядко или никога не изпитващи подобно усещане, отбелязва "Юрикалърт".

В проучването си изследователите от Пенсилвания констатират, че самотата може да доведе до негативни здравни симптоми за хората, дори и ако те не се определят като самотни или обичайно не се изолират. Хората, които временно не общуват с други или чувствата им са променливи, е вероятно да имат ежедневни здравословни проблеми, свързани със самотата, включително обща умора, главоболие и гадене, твърдят специалистите.

За целите на анализа изследователите разглеждат данни за 1538 души. Проучването се фокусира върху самотата при хора на средната възраст - между 35 и 65 години. Предишни изследвания в тази област до голяма степен са насочени към юноши и по-възрастни хора, пояснява БТА.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback