Самотата ни носи здравословни проблеми, ново проучване показа какви

Отключва депресия

14.06.2024 | 09:59 Редактор: Искра Ангелова
Самотата ни носи здравословни проблеми, ново проучване показа какви

Ново проучване показва, че самотата за кратък период от време води до здравословни проблеми. Данните са на учените от Щатския университет на Пенсилвания.

Данните дават още доказателства в подкрепа на изявлението от 2023 г. на главния здравен инспектор на САЩ Вивек Мърти за опустошителното въздействие на самотата и изолацията върху физическото здраве на населението на страната. Тогава той я определи като "криза на общественото здраве".

Според Мърти дългосрочните последици за здравето в резултат на самота и недостатъчно социално общуване включват 29% по-висок риск от сърдечни заболявания, 32% по-голяма опасност от инсулт и 50 на сто - от деменция при възрастните хора.

Хората, които често се чувстват самотни, са по-склонни към депресия и други психични проблеми в сравнение с тези, рядко или никога не изпитващи подобно усещане, отбелязва "Юрикалърт".

В проучването си изследователите от Пенсилвания констатират, че самотата може да доведе до негативни здравни симптоми за хората, дори и ако те не се определят като самотни или обичайно не се изолират. Хората, които временно не общуват с други или чувствата им са променливи, е вероятно да имат ежедневни здравословни проблеми, свързани със самотата, включително обща умора, главоболие и гадене, твърдят специалистите.

За целите на анализа изследователите разглеждат данни за 1538 души. Проучването се фокусира върху самотата при хора на средната възраст - между 35 и 65 години. Предишни изследвания в тази област до голяма степен са насочени към юноши и по-възрастни хора, пояснява БТА.

Снимка: Pixabay