До какво води дефицитът на витамин С в организма

Прави ни по-податливи на инфекции

13.06.2024 | 09:22 Редактор: Толя Стоянова
До какво води дефицитът на витамин С в организма

Липсата на витамин С влияние лошо върху здравето на човека, тъй като е основен елемент за поддържане на благополучие на организма.

Класическите признаци на дефицит на витамин С включват перифоликуларни (около космени фоликули) кръвоизливи и кървене от венците. Скорбутът е рядко срещано и обратимо състояние, което изисква ранна диагностика и лечение.

Скорбутът възниква поради недостатъчен прием на витамин С, който е от решаващо значение за синтезирането на колаген. Колагенът е жизненоважен структурен протеин, който е от съществено значение за поддържането на целостта и здравината на съединителната тъкан в цялото тяло. Колагенът тип IV образува основния градивен елемент на стените на кръвоносните съдове; кожата; и базалната мембрана, която разделя епидермиса от дермата.

Витамин С е мощен антиоксидант, който предпазва клетъчните съставки от оксидативен стрес. Дефицитът на витамин С компрометира имунната функция, което прави организма по-податлив на инфекции и причинява забавяне на зарастването на рани.

Автор: д-р Станислав Димитров

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels