Билки при анемия и нарушено кръвосъсирване

Белият равнец цъфти от юни до септември

12.06.2024 | 10:24 Редактор: Вяра Димова
Билки при анемия и нарушено кръвосъсирване

Точно определено място в лечението на болестите на кръвта и кръвотворната система намират някои билки. С най-голямо основание и най-спокойно те могат да бъдат прилагани при леките форми на анемия — при умора с малокръвие. С такава цел природни продукти се използват от нашата народна медицина от дълбока древност.

При нарушаване на кръвосъсирването, придружено от кръвоизливи или тромбози, лечебните растения могат да бъдат използвани само при леките форми на кървене - най-често от капилярите, при кръвоизливи от носа, при хемороиди, при натъртвания

Много растения се използват за лекуване на кръвоизливи от матката и обилна менструация или за предизвикване на нормално кървене при оскъдна или закъсняваща менструация. Особено ценни са кръвоспиращите билки с успокояващо действие върху централната нервна система, с тонизиращо действие върху мускулатурата на кръвоносните съдове или матката, с болкоуспокояващо и противоалергично действие. 

Белият равнец е сред билките, които намират приложение при състояния, свързани с кръвотечения. Той представлява многогодишно тревисто растение с прави стъбла, от семейство Сложноцветни. Цъфти в месеците от юни до септември. Среща се по тревистите места, край пътищата, по ливадите, между храстите в цялата страна и над 1000 м надморска височина. 

Четете повече в Puls.bg.

Автор: Боряна Иванова-Огнянова

Снимка: pixabay