Ключово откритие - натъкнаха се на скреж на Марс

Това ще доведе до по-доброто разбиране на водния цикъл на планетата

11.06.2024 | 11:23 Редактор: Беатрис Младжова
Ключово откритие - натъкнаха се на скреж на Марс

Случайно откриха скреж по върховете на гигантските вулкани на Марс, предаде АФП, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър джиосайънс". Неочакваната находка ще доведе до по-доброто разбиране на водния цикъл на Червената планета, което е от съществено значение за бъдещи изследвания. Откритието е направено случайно от намиращата се в орбита около Марс сонда Trace Gas Orbiter на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Скрежът е забелязан по върхове на угасналите вулкани на Тарсис - обширна издигната област с диаметър около 5000 км близо до екватора на Марс. Сред тях е Olympus Mons - най-големият вулкан и планина в Слънчевата система. Височината му е 22 км - близо три пъти по-голяма от тази на Еверест. 

Откритието е изненадващо, тъй като никой не е очаквал около екватора на Марс да има скреж, отбелязва Адомас Валантинас, учен от университета "Браун" в САЩ и водещ автор на изследването. На това място силната слънчева светлина и много ниското атмосферно налягане поддържат доста високи температури както по върховете, така и на повърхността, обяснява изследователят. Освен това атмосферата на марсианския екватор е особено бедна на вода, което затруднява кондензацията, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС