fallback

Портокаловите кори съдържат полезни за сърцето екстракти

Инхибират производството на вредни химикали

10.06.2024 | 18:10 Автор: Толя Стоянова

Корите от портокал подобряват сърдечно-съдово здраве. Това показва ново изследване, ръководено от Университета на Флорида. Резултатите са публикувани в сп. Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Когато се хранят с определени хранителни вещества по време на храносмилането, чревните бактерии произвеждат триметиламин N-оксид. Нивата му могат да помогнат за прогнозиране на бъдещи сърдечно-съдови заболявания, твърдят изследователи от клиниката в Кливланд.

Специалистите от Университета на Флорида изследват потенциала на екстрактите от портокалова кора, богати на полезни фитохимикали, за намаляване на производството на триметиламин N-оксид и триметиламин. Учените са тествали два вида екстракти: полярна фракция и неполярна фракция. За да получат полярните фракции, са използвали полярни и неполярни разтворители за извличане на портокаловата кора.

Резултатите от проучването показват, че екстрактът от портокалова кора с неполярна фракция ефективно инхибира производството на вредни химикали. Изследователите също така идентифицират съединение, наречено ферулоилпутресцин, в екстракта от портокаловата кора, което също значително инхибира ензима, отговорен за производството на триметиламин.

Автор: Кристина Абаджиева

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback