Наднорменото тегло е рисков фактор при множество заболявания

В случаи на затлъстяване често се наблюдават повишени кръвни нива на инсулин

10.06.2024 | 09:18 Редактор: Толя Стоянова
Наднорменото тегло е рисков фактор при множество заболявания

Наднорменото тегло и затлъстяването водят до по-голям риск от множество заболявания, включително диабет, високо кръвно налягане (хипертония), сърдечносъдови заболявания, инсулт и най-малко 13 вида рак, както и повишен риск от фатален край от всички причини.

Измерванията, които отразяват разпределението на телесните мазнини, понякога се използват заедно с индекса на телесна маса като индикатори за рискове от затлъстяване и заболяване. Тези измервания включват обиколка на талията; съотношение талия към ханш (обиколката на талията, разделена на обиколката на ханша); съотношение талия към височина; и разпределение на мазнините, измерено чрез двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия или образни изследвания с компютърна томография  или позитронно-емисионна томография.

Индекс на телесна маса между 25 и 30 kg/m2 се определя като "наднормено тегло", а индекс на телесна маса над 30 kg/m2 се счита за "затлъстяване".

Работната група на Международната агенция за изследване на рака (IARC) е заключила, че има последователни доказателства, че по-големите количества телесни мазнини са свързани с повишен риск от редица видове рак: на ендометриума, на кардията на стомаха, на черния дроб, на бъбрека, на панкреаса, на жлъчния мехур, на гърдата, на щитовидната жлеза и др. В случаи на затлъстяване често се наблюдават повишени кръвни нива на инсулин и инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1).

Автор: д-р Станислав Димитров

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels