fallback

Вкусни и полезни червени храни, които е важно да имаме в менюто

Нарът действа противовъзпалително, помага при сърдечни заболявания и диабет

10.06.2024 | 09:20 Автор: Вяра Димова

Червените храни са богати на червени пигменти, наречени каротеноиди, антоцианини и бета-цианини, които имат антиоксидантни свойства, полезни за здравето. Ето някои от най-полезните червени храни, освен чушки, ягоди, червени боровинки, които да добавите в менюто си:

Нар 

Освен че е сочен и вкусен, нарът ни осигурява множество антиоксиданти, като танини, антоцианини, аскорбинова киселина и флавоноиди, за които е известно, че предпазват клетките от увреждане от свободните радикали. Този плод действа противовъзпалително и се смята, че може да намали риска от развитието на различни заболявания. За консумацията на нар е известно, че е полезен при сърдечни заболявания, диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол и други.

Домати 

Има много сортове вкусни домати, които можем да добавим във всекидневното си меню. Подобно на други червени плодове и зеленчуци, яркочервеното им оцветяване е резултат от съдържанието на каротеноида ликопен.

Вишни 

Освен черешите, вишните са друг любим червен плод, който е много полезен за нашето здраве, сочат западни изследвания. Те са богати на полифеноли и витамин С, които помагат за предпазване от сърдечносъдови заболявания поради техните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Червен боб

Бобовите растения са отличен източник на неразтворими и разтворими фибри, за които е доказано, че допринасят за понижаването на LDL холестерола, управляват нивата на кръвната захар и насърчават здравословно тегло. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback