Хората с продължително наднормено тегло са с до 60% риск от инфаркт и инсулт

По-ранното лечение може да помогне

06.06.2024 | 22:00 Редактор: Толя Стоянова
Хората с продължително наднормено тегло са с до 60% риск от инфаркт и инсулт

Учени доказаха, че колкото по-дълго се задържи наднорменото тегло, толкова повече се повишава рискът от инсулт или инфаркт. Хората, които са имали наднормено тегло в продължение на поне 10 години, са с 60% повишен риск от сърдечни проблеми.

Учени от Харвард са установили, че за много хора наднорменото тегло увеличава риска от инсулт или инфаркт. В проучването са участвали хора с ИТМ над 25, които влизат в границите на наднорменото тегло. От 109 259 жени и 27, 239 мъже, чиито данни са анализирани, 8,8% от участниците са претърпели сърдечно събитие между 2000 и 2020 г.

Изследователите установяват, че за мъжете под 65 години и за жените под 50 години, наднорменото тегло за повече от десетилетие е свързано с 25-60% увеличение на риска от инсулт или инфаркт. Тези резултати обаче не се отнасят за жените над 50 години и мъжете над 65 години. Няма налични данни за мъже под 35 години. 

Специалистите са категорични, че по-ранното лечение и контрол на наднорменото тегло могат да помогнат за намаляване на риска от инсулт и инфаркт.

"Все повече доказателства ни учат като кардиолози, че субклиничното сърдечно-съдово заболяване (преди да бъде диагностицирано) се заражда през 20-те и 30-те години. По-ранното идентифициране на субклиничните заболявания и по-ранните усилия за контрол на рисковите фактори са огромни възможности за намаляване на сърдечно-съдовите заболявания в световен мащаб", твърди кардиологът в болницата Mount Sinai Fuster Heart д-р Матю И. Томи.

Автор: Кристина Абаджиева

Четете повече в puls.bg.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа

Снимка: Pexels