Това, което отличава фъстъците от другите ядки като бадеми, орехи и лешници, е техният ботанически произход – те растат под земята и са близки родственици на граха и фасула.
Фъстъците са изключително богати на хранителни вещества.
В 100 грама фъстъци се съдържат около 567 калории, около 25 грама протеини, около 49 грама мазнини, около 16 г въглехидрати. Те са богати на витамин E, витамини от група B, магнезий, фосфор, калий и цинк.
Фъстъците предлагат множество ползи за организма. Първо, те помагат за поддържане на сърдечното здраве, благодарение на мононенаситените и полиненаситените мазнини, които могат да помогнат за намаляване на нивата на лошия холестерол (LDL) и повишаване на добрия холестерол (HDL).
Второ, фъстъците подобряват мозъчната функция, като са отличен източник на ниацин и витамин E, важни за когнитивното здраве, и съдържат ресвератрол.
Освен това фъстъците спомагат за регулиране на кръвната захар. Благодарение на високото съдържание на фибри и здравословни мазнини, те могат да помогнат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар, което е особено полезно за хора с диабет тип 2.
Автор: Маринела Георгиева
Четете повече в puls.bg.
Къде ще почивате през лятото?
Снимка: pixabay