Фъстъците спомагат за регулиране на кръвната захар

Смятат се за енергийни бомби

05.06.2024 | 16:30 Редактор: Вяра Димова
Фъстъците спомагат за регулиране на кръвната захар

Това, което отличава фъстъците от другите ядки като бадеми, орехи и лешници, е техният ботанически произход – те растат под земята и са близки родственици на граха и фасула.

Фъстъците са изключително богати на хранителни вещества.

В 100 грама фъстъци се съдържат около 567 калории, около 25 грама протеини, около 49 грама мазнини, около 16 г въглехидрати. Те са богати на витамин E, витамини от група B, магнезий, фосфор, калий и цинк.

Фъстъците предлагат множество ползи за организма. Първо, те помагат за поддържане на сърдечното здраве, благодарение на мононенаситените и полиненаситените мазнини, които могат да помогнат за намаляване на нивата на лошия холестерол (LDL) и повишаване на добрия холестерол (HDL).

Второ, фъстъците подобряват мозъчната функция, като са отличен източник на ниацин и витамин E, важни за когнитивното здраве, и съдържат ресвератрол.

Освен това фъстъците спомагат за регулиране на кръвната захар. Благодарение на високото съдържание на фибри и здравословни мазнини, те могат да помогнат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар, което е особено полезно за хора с диабет тип 2.

Автор: Маринела Георгиева

Четете повече в puls.bg.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа

Снимка: pixabay