fallback

Синдром на автоферментация - пиян си, без да си близвал капка алкохол

Заедно с лечението се препоръчва и нисковъглехидратна диета

05.06.2024 | 09:41 Автор: Елеонора Танева

Синдромът на автоферментация е рядко срещано заболяване, което често околните бъркат с алкохолизъм. 50-годишна жена от Торонто 2 г. обикаля лекари, докато разбере причината за замайванията, които има и дъхът ѝ на етанол, без да е употребила и капка алкохол.

Тя и съпругът ѝ разказват на лекарите в продължение на две години проблемите си, преди някой да им повярва. Всички лекари от спешното отделение изразявали съмнение в алкохолните навици на жената от Торонто и поставяли многократно диагнозата "алкохолна интоксикация", съобщава Си Ен Ен.

"Лекарите установили, че нивата на алкохол в кръвта на жената са необичайно високи, дори животозастрашаващи", заяви Барбара Кордел, президент на асоциация "Информация и изследване на синдрома на автоферментация", която осигурява обучение на пациентите и прави изследвания на необичайното състояние.

Едва при седмото посещение лекар от спешното отделение най-накрая казал: "Мисля, че това прилича на синдром на автоферментация", и я изпратил при специалист.

Диетолог предписва нисковъглехидратна диета на жената. Тя преминава и едномесечен курс на лечение с противогъбично лекарство. Постепенно симптомите изчезнали, но временно. Жената започнала отново да приема въглехидрати, но един месец по-късно отново се появили същите симптоми - неясен говор и сънливост. Тя била посъветвана отново да започне нисковъглехидратната диета и симптомите ѝ отшумели напълно.

Заболяването, известно още като синдром на чревната ферментация, е изключително рядко състояние, при което бактериите и гъбичките в стомашно-чревния тракт превръщат въглехидратите в етанол.

Въпреки че редица патогени могат да допринесат за това, повечето случаи се дължат на свръхрастеж на два вида гъбички: Saccharomyces и Candida. Кандида живее по тялото, в устата, храносмилателния тракт и влагалището, като често поема контрола, когато по-полезните бактерии са унищожени от прием на антибиотици, пише БГНЕС.

Много хора със синдрома могат да функционират с огромно количество метаболитно генериран алкохол в организма си, като понякога го осъзнават едва когато имат проблеми със закона.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа

Снимка: pxhere

fallback
Още от Любопитно
fallback