Мигрената може да е свързана с денталните проблеми

Трябват редовни прегледи

05.06.2024 | 09:10 Редактор: Беатрис Младжова
Мигрената може да е свързана  с денталните проблеми

Лошото здраве на устната кухина може да бъде причина за появата на тежкото главоболие мигрена. Кариесите, инфекциите на пулпата, загубата на кост поради пародонтоза, зъбните абсцеси, импактираните зъби, кистите и туморите могат да допринесат за хронични и повтарящи се епизоди на мигрена.

След като мигрената стане хронична, отговорът към лекарствата става по-малко ефективен. Ето защо ключовата стратегия е да се предотврати развитието на хронична мигрена чрез стриктно контролиране на всички потенциални зъбни рискови фактори - като инфектиран зъб или зъбен абсцес.

Разклатените, липсващи или неправилно подредени зъби, карат челюстните мускули да работят по-усилено, за да подредят зъбите, да преглъщат и дори да държат устата затворена. Това може да доведе до хронично мускулно възпаление, което може да причини мигрена или главоболие.

Мъдреците могат да причинят дискомфорт, увреждане на други зъби и други проблеми със зъбите, водещи до дългосрочно главоболие. Повечето хора обаче намират облекчение от изваждането на мъдреците.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels