fallback

Най-разпространените митове за целулита, в които няма нужда да вярваме

Засяга само жените?

03.06.2024 | 12:11 Автор: Толя Стоянова

Редица митове, свързани с целулита, заобикалят причините за появата му и това как можем наистина да го елиминираме. Дали той е заболяване, или обикновен "недостатък" на нашата визия? Ето някои от най-разпространените митове за целулита, които могат да ви помогнат да разберете повече за него:

Само хората с наднормено тегло имат целулит 

Целулитът може да засегне хора с всякакъв тип тяло, включително тези, които са слаби. Фактори като генетика, хормони и структура на кожата играят важна роля в развитието на целулита.

Целулитът се образува заради токсини в тялото

Рекламите на някои продукти против целулит, продавани без рецепта, може да твърдят, че те помагат за премахването на излишните течности и токсините от тялото. Но нито тяхната ефикасност, нито твърденията им, относно причините за целулита, се подкрепят от науката. По-скоро целулитът възниква, когато подлежащите мастни натрупвания започнат да преминават през слоеве колагенови влакна или съединителна тъкан под кожата.

Упражненията могат напълно да премахнат целулита 

Редовните тренировки не могат да излекуват целулита, но в много случаи могат да помогнат за предотвратяване или намаляване на появата му. Целулитът възниква, когато съединителните влакна под кожата станат слаби или загубят своята еластичност, но разтягането и укрепването на тези зони (в допълнение към изгарянето на излишните мазнини като цяло) може да помогне.

Целулитът засяга само жените

Въпреки че целулитът е по-често срещан при жените поради разликите в разпределението на мазнините, съединителната тъкан и хормоните, мъжете също могат да развият целулит.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback