С цвъртящи ароматни скари, кулинарни игри, атракции и много музика за 17-а поредна година Празникът на горнооряховския суджук привлича хиляди от цялата страна. Тридневният фест развива кулинарния туризъм в Горна Оряховица и разнася славата на прочутия деликатес.
Горнооряховският суджук си запази място в историята завинаги, като първият български кулинарен продукт, вписан в Европейския регистър като защитено географско указание. Три месопреработвателни фирми през 2007 година сложиха началото на празника.
"Суджукът е прочут с неповторимите си вкусови качества не само в България, а в цяла Европа. Стараем се да поддържаме качеството до ден днешен", каза производителят Христо Христов.
Майсторите-суджукари крият тайните на няколковековната рецепта за деликатеса.
"Логото на нашата фирма е "Колбасите, приготвени с любов". Малко сол, черно пиперче и много любов", коментира производителят Мария Белчева.
"Месото е говеждо, а не телешко, има голямо значение, животните трябва да бъдат над 18-месечна кланична възраст. Месото трябва да е узряло, би било добре да има само хубави месодайни породи", подчерта другият производител - Румяна Добрева.
Гости от цялата страна се стичат на феста, за да опитат суджук на скара или нарязан на тънко, полят обилно с бира.
Вижте повече в репортажа.