Начини да се справим с емоционалното хранене

Да създадем здравословна среда

02.06.2024 | 22:15 Редактор: Беатрис Младжова
Начини да се справим с емоционалното хранене

Много хора попадат в капана на емоционалното хранене. Когато ядете в отговор на стрес или повишени емоции, това се нарича емоционално хранене. Всеки е имал подобни моменти, но когато те са твърде чести, за да причинят физически или емоционални проблеми, може да ви е от полза да изследвате по-задълбочено защо се случват и защо използвате храната, за да притъпите чувствата си.

Въпреки че емоционалното хранене може да предложи временно облекчение или разсейване, дългосрочният навик може да доведе до негативни последици като емоционално потискане, наддаване на тегло, затлъстяване, безсъние, летаргия, хранителна зависимост, вина, срам и промени в настроението. Всички тези проблеми са потенциални рискови фактори за неща като сърдечносъдови заболявания, диабет, депресия и тревожност. Ето няколко решения на проблема:

Идентифицирайте причините за проблема

Водете дневник, за да проследявате вашите емоции, ситуации и събития, които водят до емоционално хранене. Конкретна ситуация или среда, конкретна връзка или стара рана ли засилва емоциите ви и мотивира емоционалното хранене? Заради какво търсите утеха? Идентифицирането на вашите проблеми може да ви помогне да предвидите и управлявате епизодите на емоционално хранене.

Потърсете подкрепа

Споделете проблемите си с някого, на когото имате доверие, или потърсете помощта на терапевт. Емоционалното хранене често се задълбочава, когато си мълчите и обсъждането на вашите предизвикателства с някого може да осигури емоционална подкрепа и отговорност.

Създайте здравословна среда

Премахнете или ограничете достъпа до нездравословни храни. Ако не е около вас, има много по-малък шанс да изядете нещо вредно. Заредете кухнята си с питателни варианти, което улеснява вземането на съзнателни избори, когато емоционалното желание ви удари.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pexels