fallback

Това са най-полезните ядки за имунитета ни

Бадемите ни осигуряват антиоксиданти като витамин Е

02.06.2024 | 10:33 Автор: Искра Ангелова

Ядките са чудесна лека закуска, но също така са изключително полезни за имунната ни система. Но кои са най-полезните за нея?

Бадеми

Вкусните бадеми допринасят за регулирането синтеза на хормон, наречен допамин, важен за мозъка и така благоприятстват паметта ни. Тези ядки ни осигуряват антиоксиданти като витамин Е, които намаляват възпаленията в тялото, водещи до различни заболявания, а също така е известно, че забавят признаците на стареене.

Кашу

Кашуто също е сред ядките за добър имунитет. То е богато на мононенаситени мастни киселини, което ги прави полезни за здравето на сърцето. Консумацията на кашу допринася за намаляване на появата на сърдечни заболявания и също така понижава нивото на лошия холестерол в кръвта. Съдържа и ключови минерали за здравето на костите. Всички тези хранителни вещества подпомагат и имунитета.

Кестени

Известни със сладкия си вкус, подходящи като допълнение към десерти, ястия, кестените помагат за заздравяването на капилярите и кръвоносните съдове. Също така се смята, че са полезна храна за подсилване на имунитета и срещу респираторни заболявания.

Фъстъци

Те са богати на полезни мазнини, които се грижат за здравето и красотата на нашата кожа. Фъстъците също са известни с това, че контролират нивата на кръвната захар, поддържат и повишават нивото на добрия холестерол, както и намаляват броя на триглицеридите в кръвта. Това ги прави чудесен избор за ядки за добър имунитет.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback