fallback

Паяците, от които да се пазим - ухапването им причинява сериозни оплаквания

Възможно е да възникне болка и подуване

01.06.2024 | 13:21 Автор: Толя Стоянова

Паяците хапят, когато се почувстват застрашени. Ухапванията най-често са безобидни, но все пак е възможно да причинят зачервяване, болка и подуване, както други ухапвания от насекоми. На света има само няколко вида паяци, които имат зъби, достатъчно дълги, за да проникнат в човешката кожа, и отрова, достатъчно силна, за да засегне организма. Сред тях са паяците черни вдовици (Latrodectus) с около 31 вида и паяците отшелници (Loxosceles) с повече от 140 вида по целия свят.

Безобидните ухапвания от паяк обикновено не предизвикват придружаващи симптоми. Много други кожни рани изглеждат по същия начин, но се дължат на други причини, например бактериална инфекция. Ухапвания от някои паяци, като паяци черни вдовици и паяци отшелници (кафяв цигулар), може да причинят сериозни оплаквания.

Единственият наистина опасен паяк в България е черният отровен паяк или каракурт (Latrodectus tredecimguttatus), който е от рода на черните вдовици. Признаците и симптомите на ухапване от паяк от вида Latrodectus могат да включват зачервяване, болка и подуване. Възможно е да възникне болка и подуване около ухапването, което може да се разпространи в корема, гърба или гърдите. Възможно е да възникне тежка коремна ригидност или спазми, които понякога се бъркат с апендицит или спукан апендикс. Симптомите на гадене, повръщане, треперене или изпотяване може се появят самостоятелно или в комбинация. Тези симптоми могат да продължат от 1 до 3 дни.

Рядко ухапване от паяк черна вдовица или паяк отшелник е фатално. Тежка рана от паяк отшелник може да отнеме седмици или месеци, за да заздравее и оставя големи белези.

Автор: д-р Станислав Димитров

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback