fallback

Шведски учени свързаха татуировките с по-висок риск от рак

Проучването обхваща 11 905 души

31.05.2024 | 16:14 Автор: Деси Николова

Изследователи от шведския университет "Лунд" са открили потенциална връзка между татуировките и повишения риск от лимфом. Тяхното проучване включва над 11 000 участници и установява, че тези с татуировки имат 21% по-висок риск от развитие на лимфом, независимо от размера на татуировката.

"Идентифицирахме хора, диагностицирани с лимфом, чрез регистри на населението. След това тези хора бяха смесени с контролна група от същия пол и възраст, но без лимфом. Участниците в проучването отговориха на въпросник за начина си на живот, за да се определи дали са татуирани или не", споделя д-р Кристел Нилсен, ръководителят на изследоването.

Общо цялото проучване включва 11 905 души. От тях 2938 на възраст между 20 и 60 години са имали лимфом. Сред тях 1398 са отговорили на въпросника, докато броят на участниците в контролната група е 4193. В групата с лимфом 21% са били татуирани, докато 18% са били татуирани в контролната група без лимфом.

"След като взехме предвид други релевантни фактори, като тютюнопушене и възраст, установихме, че рискът от развитие на лимфом е с 21% по-висок сред тези, които са били татуирани. Важно е да запомните, че лимфомът е рядко заболяване и че нашите резултати се прилагат на групово ниво. Резултатите сега трябва да бъдат проверени и проучени допълнително затова изследванията продължават", уточнява д-р Кристел Нилсен.

Преди изследването учените са смятали, че размерът на татуировката влияе на риска от лимфом. Те предполагали, че голяма татуировка, която покрива цялото тяло, може да бъде свързана с по-голям риск от рак в сравнение с малка татуировка. Въпреки това се оказало, че размерът на рисунката няма значение.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback