Здравословните свойства на ментата са впечатляващи

Тя е перфектен завършек на лятната напитка

31.05.2024 | 09:52 Редактор: Беатрис Младжова
Здравословните свойства на ментата са впечатляващи

Настъпва лятото и няма нищо по-хубаво от освежаваща напитка навън с приятели. Ментата може да бъде чудесна добавка, предлагаща множество здравословни ползи. Освен че подобрява вкуса на всяка напитка, тя може да се окаже решаващият компонент в битката с вирусите и бактериите и съставката, която ви трябва, за да подобрите цялостното си благополучие. Ето някои от най-впечатляващите ползи:

Повишава имунното здраве

Полифенолите и флавоноидите са две добре проучени групи растителни съединения, които се намират в ментата, заедно с много други антиоксиданти, поддържащи клетките здрави и свободни от болести. Антиоксидантите помагат за защитата на клетките срещу свободни радикали или нестабилни молекули, които причиняват увреждане. Тези биоактивни съединения също помагат за намаляване на възпалението, като допълнително подсилват имунната система. Изследвания дори откриха, че ментата проявява противоракова активност.

Поддържа оралното здраве

Има основателна причина за включването на мента в безброй продукти за грижа за устната кухина, от паста за зъби и вода за уста до дъвка и бонбони. То не само освежава дъха, но маслото от мента също се гордее с антибактериални, противогъбични и антибиофилни свойства за предотвратяване или подпомагане на лечението на редица проблеми с оралното здраве. Тези предимства оправдават честата употреба на тази популярна билка в съвременната стоматология.

Насърчава по-добро здраве на очите

Като добър източник на витамин А, ментата може да насърчи и по-доброто здраве на очите. Този мастноразтворим витамин играе важна роля в няколко системи, необходими за оптимална функция на очите. Витамин А също помага да се предотвратят някои очни заболявания, като дегенерация на макулата.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pexels