Безопасно ли е слънцезащитното масло и как да го изберем?

Трябва да нанасяте подходящо количество

31.05.2024 | 08:12 Редактор: Искра Ангелова
Безопасно ли е слънцезащитното масло и как да го изберем?

Слънцезащитното масло е необходимо не само за почивката ни, но и за употреба през цялото лято. Тези продукти предпазват кожата от нежелани слънчеви изгаряния.

Важността от слънцезащитата

Слънцезащитният крем е задължителен във всяка рутина и имате широк набор от подходящи опции, за да намерите най-добрия за вас. Все пак има няколко стандарта, на които трябва да обърнете внимание, когато пазарувате. Дерматолозите отбелязват, че трите основни фактора, които трябва да търсите в слънцезащитния крем, са фактор 30 или по-висок, широкоспектърна защита (UVA/UVB) и водоустойчивост.

След като разберете основите, втората фаза е да изберете продукт, който е подходящ за вашата кожа и повода, за който ще го използвате.

Какво представлява слънцезащитното масло

Слънцезащитните масла са точно това, което си мислите - форма на слънцезащитен крем, която е на маслена основа. Овлажнява и омекотява кожата, оставя чист завършек и предпазва от ултравиолетова радиация.

Важно е да се отбележи, че маслото за тен със слънцезащитен фактор не е същото като слънцезащитното масло, тъй като последното не съдържа минерално масло, което повечето масла за тен имат. То може да помогне за подобряване на мекотата на кожата и бариерната функция, но също така абсорбира UV лъчите. Най-общо казано, маслата за тен не осигуряват адекватна защита, така че слънцезащитното масло е по-добра алтернатива на познатите кремове и лосиони.

Като се има предвид това, дерматолозите отбелязват, че слънцезащитните масла са безопасни и чудесна алтернатива на лосионите. Те са страхотни за защита на кожата ви, но обикновено имат овлажняващ компонент, лесни са за разнасяне и имат по-лека текстура от кремове или лосиони. Също така обикновено придават блестящ, "остъклен" вид на кожата след нанасяне.

Безопасно ли е слънцезащитното масло

Краткият отговор е "Да". Слънцезащитните масла са също толкова ефективни, колкото и всяко друго слънцезащитно средство. Стига да нанасяте подходящо количество (около 30 грама за цялото тяло) и да повтаряте толкова често, колкото е необходимо - на всеки два часа или по-често, ако плувате или се потите повече - типът на слънцезащита няма значение. Затова е най-добре да изберете такава, която е подходяща за вашия тип кожа и каквато ще ви харесва да нанасяте отново и отново, стига да е с фактор минимум 30, защото така ще се предпазите най-ефективно от вредните UV лъчи.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Pexels