Менструацията при момичетата настъпва по-рано от обичайното

Масово 11-годишни вече имат цикъл

30.05.2024 | 23:04 Редактор: Беатрис Младжова
Менструацията при момичетата настъпва по-рано от обичайното

Според ново проучване, проведено сред 71 341 жени, менструацията вече започва по-рано при момичетата. Тази тенденция е по-ясно изразена сред някои расови и етнически групи. Според резултатите цикълът на много момичета и млади жени е нередовен в продължение на години, което може да е индикатор за здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет и дори някои видове рак.

Данните са събрани като част от проучването за здравето на жените на Apple, което е разработено от Harvard T. H. Chan School of Public Health с Националния институт по екологични здравни науки и Apple. Изследването събира данни за проследяване на цикъла от часовници на iPhone и Apple, за да научи повече за менструалния цикъл, рисковете за здравето и гинекологичните състояния.

Резултатите не се отнасят за общото население на САЩ, тъй като данните са събрани от потребители на приложения, наети в социалните медии, а не от случайна извадка. Също така в проучването са участвали предимно жени с европеиден произход и жени с по-висок социално-икономически статус.

Новото проучване показа, че средната възраст на настъпване на първата менструация в кохортата на Apple е спаднала до 11,9 години сред родените между 2000 и 2005 г., в сравнение с 12,5 години за родените между 1950 и 1969 г.

Четете повече в puls.bg.

Автор: Кристина Абаджиева

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Pexels