Стафидите са ключ към здравословния живот

Съдържат значителни количества витамин B6, желязо, калий, калций и магнезий

29.05.2024 | 13:07 Редактор: Деси Николова
Стафидите са ключ към здравословния живот

Стафидите са добре познати и широко използвани в кулинарията заради своя сладък вкус и хранителни качества. Процесът на сушене концентрира захарите и другите полезни вещества в гроздето, правейки стафидите не само вкусни, но и изключително хранителни. Благодарение на високото съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти, те се считат за полезни за здравето.

Стафидите съдържат значителни количества витамин B6, желязо, калий, калций и магнезий. Витамин B6 е важен за метаболизма на протеините и мозъчната функция, докато желязото е необходимо за производството на хемоглобин и предотвратяването на анемия. Калият подпомага сърдечно-съдовата система като регулира кръвното налягане, а калцият и магнезият са от съществено значение за здравето на костите.

Стафидите също така са богати на фитонутриенти, включително полифеноли като ресвератрол, които имат силни антиоксидантни свойства. Антиоксидантите са важни за неутрализирането на свободните радикали в организма, което може да намали риска от хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания и рак. Освен това, ресвератролът се свързва с подобряване на сърдечното здраве и удължаване на живота. Тези хранителни вещества са концентрирани в стафидите поради процеса на сушене, който премахва водата и запазва полезните съставки.

Четете повече в puls.bg

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Pixabay