fallback

Признаци, че не приемаме достатъчно мазнини

Не бива да бъдат силно ограничавани

27.05.2024 | 21:55 Автор: Беатрис Младжова

Често изключваме мазнините от диетата си, когато искаме да свалим тегло или да го контролираме. Това обаче се отнася за наситените мазнини, трансмазнините, хидрогенираните масла, влагани в различни готови хранителни продукти на пазара. Полезните мазнини са също така калорични, но са изключително важни и полезни, и не бива да бъдат силно ограничавани в храненето.

Мазнините участват активно в разтварянето на мастноразтворимите витамини А, D, К, Е. Те не могат да се усвоят качествено от организма в отсъствието на мазнини в храненето. Те са изключително важни и за регенерацията и синтеза на клетките на вътрешните органи, кожата, косата, ноктите, очите.

Изпитвате постоянен глад

Ако в диетата ви отсъстват мазнини, а наблягате на растителната храна например, е много вероятно да изпитвате чест и постоянен глад, дори да сте се хранили скоро. Мазнините дават енергия и усещане за дълготрайна ситост, както споменахме, така че е важно да бъдат редовно включвани в малки количества.

Проблеми със сърдечносъдовата система

Полезните мазнини имат положително въздействие върху контрола на холестерола. Те подобряват еластичността на стените на кръвоносните съдове и имат свойството да намаляват възпаленията в тях.

Суха кожа 

Мазнините хидратират кожата в дълбочина и я подхранват. Неслучайно много козметични продукти съдържат полезни масла, обогатяващи кожата, подхранващи и изграждащи всяка клетка на кожата. Мазнините възстановяват еластичността на кожата и я правят мека, гладка, предпазена от поява на фини линии и бръчки.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback