Има над 100 различни форми на артрит и свързани заболявания, пише сайтът "powerofpositivity". Най-често срещаните видове са остеоартрит, ревматоиден артрит, псориатичен артрит, фибромиалгия и подагра. Общото между всички е болката в ставите. Начинът на хранене е от съществено значение за намаляване на възпалението в тялото, което води до неразположенията, свързани с артрита.
Ето някои от полезните храни, които се препоръчват от западни специалисти за консумация:
1. Ябълки
Тези плодове са много богати на два биофлавоноида – кверцетин и рутин. За тях е известно, че инхибират освобождаването на хистамин, защитават тялото от възпаление, засилват кръвообращението и насърчават здравето на клетките, намаляват неразположенията, свързани с артрита. Други отлични източници на кверцетин и рутин включват чай от лайка, целина, каперси, цитрусови плодове, червени боровинки, зелени чушки и лук.
2. Бадеми
Тези ядки са сочени за най-изобилният източник на витамин Е. За него е известно, че спомага за стабилизирането на клетъчните мембрани и заедно с цинка насърчава растежа на хрущяла.
3. Студеноводни риби
Примери за такива са скумрия, сардини, сьомга, риба тон. Те са много богати на омега-3 мастни киселини, които имат мощни противовъзпалителни свойства. За тях се смята, че допринасят за потискането на възпалителния отговор на организма, като пречат на имунните клетки и участващите ензими.
4. Яйца
Те са богати на полезни протеини, които спомагат за повишаване нивата на триптофан в кръвта. Триптофанът е градивният елемент на серотонина – мозъчният химикал, който стабилизира настроението и повишава прага на болката. Триптофанът също повишава нивата на ендорфин в мозъка и тялото, сочат изследвания.
5. Агнешко месо
То е отличен източник на цинк, който е основен минерал с много функционални роли в човешкото тяло. Според проучвания, значително по-ниски нива на цинк при хора с ревматоиден артрит, могат да доведат до влошаване на състоянието.
Четете повече в az-jenata.bg.
Какви са намеренията ви за 9 юни?
Снимка: pixabay