fallback

Кои са грешките, които допускаме при готвенето с масло?

То бързо достига точката си на кипене

22.05.2024 | 08:37 Автор: Искра Ангелова

Маслото е отличен избор за готвене, то е и една от най-добрите мазнини. С него печивата и ястията стават още по-вкусни и ароматни. Маслото има и невероятни свойства, които добавят особена стойност на всяка рецепта, в която се използва то.

Но както с всяка съставка, маслото има своите специфики, които изискват повишено внимание. Има много моменти в употребата на маслото, където можете да сгрешите и това да коства вкуса, аромата и качеството на приготвяната от вас рецепта.

Къде може да грешите, когато готвите с масло?

Прегаряте го

Когато например загрявате масло в тиган, трябва да имате предвид, че то бързо достига точката си на кипене. Ако не добавите навреме продуктите, които ще готвите в маслото, то ще загори, ще запуши и ще почернее. Това ще промени вкуса на продуктите ви и ще влоши качеството на ястието.

Не добавяте зехтин 

Често срещана грешка е пропускането на зехтина в цялостната картина. Зехтинът има по-висока точка на кипене, не загаря така лесно и не променя вкуса си, както маслото. Именно заради това можете да смесвате маслото със зехтин при готвене. Така ще предпазите маслото от прегаряне, като същевременно ще запазите вкуса и качествата, които то придава на ястията. В добавка зехтинът ще даде и от своите вкусови характеристики на ястията заедно с полезните омега-3 мастни киселини в състава му.

Добавяте маслото в неподходящото време 

Ако не сте загрели тигана добре, това ще навреди на качествата на маслото. Също така, ако го добавите при вече прекалено сгорещен тиган, това ще накара маслото бързо да се разтопи и да запуши, което ще го прегори, докато сготвите храната в него. Бъдете внимателни и подхождайте с прецизност, като следите за степента на загрятост на тигана преди да добавите маслото в него.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback