fallback

Ефективни методи срещу кокоши трън и брадавици

Лечението може да отнеме седмици или месеци

21.05.2024 | 17:32 Автор: Толя Стоянова

Кокошият трън е упорит, но има много възможности за лечение, които помогнат да се отървем от него - с използване на киселини, криотерапия, лазерно лечение и в крайни случаи - хирургична ексцизия. Лечението може да отнеме седмици или месеци, въпреки него, брадавиците са склонни да рецидивират или да се разпространяват.

Средствата против брадавици със салицилова киселина действат, като премахват слоевете от брадавицата малко по малко. Може да се наложи да прилагате лекарството всеки ден в продължение на няколко месеца, за да се отървете напълно от брадавицата. Проучванията показват, че салициловата киселина е по-ефективна, когато се комбинира с криотерапия. Тя се извършва в лекарски кабинет, включва прилагане на течен азот върху брадавицата.

Ако брадавицата не е изчистена с консервативно лечение, вашият лекар може да препоръча по-инвазивни лечения, като:

  • Хирургия - може да се отстрани досадната тъкан, но има вероятност за оставяне на белег в третираната зона.
  • Лазерно лечение - с импулсно багрило изгаря (каутеризира) малки кръвоносни съдове. При процедурата може да се приложи местна упойка.
  • Електрокоагулация - това включва изгаряне на брадавичната тъкан с помощта на електрически ток. Подходящ избор при по-големи брадавици по лицето и тялото. 
  • Имунотерапия - помага на имунната система да се бори с вируса, който причинява брадавицата или кокошия трън.

Автор: Сияна Емилова

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback