fallback

Няколко навика пречат на женското самочувствие

Могат да съсипят увереността

21.05.2024 | 13:16 Автор: Беатрис Младжова

Има някои токсични навици, които убиват самочувствието ни и които са характерни основно за дамите, но и господата също могат да се припознаят в тях. 

Социалните мрежи

Едва ли има човек, който да няма профил в поне една-две социални мрежи, а повечето от нас имат в доста повече. Няма нищо лошо, това е част от нашето съвремие. Но наред с развлечението и забавлението в социалните мрежи, се натрупва и много негативна енергия. Тя се появява вследствие на непрекъснатото сравнение на нашия начин на живот с този на хората, които следваме. В по-голямата си част те са или инфлуенсъри или пък известни артисти (или и двете заедно), и колкото и да са ни симпатични, те не живеят като нас и ние като тях.

Самокритичност

Правилната преценка за нашите възможности е препоръчителна, но не и когато прераства в свръхкритично отношение към собствената ни личност. Това поведение сякаш е по-типично за нас, жените, и много често изпадаме в критичност към себе си. Да имаме изисквания към себе си е едно, а да се критикуваме за всяко наше действие е съвсем друго.

Търпите токсични връзки с партньор, родители, приятели

Това, което може би най-много унищожава самочувствието ни са отровните взаимоотношения. Те могат да са не само с интимен партньор, могат да са с родител, дете, приятел. Това са връзки, в които ние се чувстваме потиснати, неспособни да изразим себе си. Ако в тези отношения е налице и вербално, физическо или психическо насилие над личността ни, това вече е пагубно за нас и увереността ни.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback