С какво са полезни орехите за здравето

Те са източник на витамини и минерали

20.05.2024 | 13:25 Редактор:
С какво са полезни орехите за здравето
С какво са полезни орехите за здравето

Орехите съдържат в себе си много полезни свойства. Те са богат източник на хранителни вещества, като една порция от около седем ореха съдържа 185 калории, мононенаситени и наситени мазнини, протеини, въглехидрати, фибри и захар. Витамините и минералите, които включват, са: калций, желязо, калий, магнезий и фолат. Орехите също така са източник на желязо, цинк, мед, селен, витамин С и ниацин.

Те предлагат и множество ползи за здравето. Богати на полиненаситени мазнини и здравословни омега-3 мастни киселини, те помагат за намаляване на общите нива на холестерол, включително LDL "лошия" холестерол, като поддържа артериите здрави и намалява риска от сърдечни заболявания.

Орехите са богат източник на омега-3 мастни киселини, особено алфа-линоленова киселина, което помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания с около 10% при редовна консумация. Това е възможно, тъй като омега-3 мастните киселини могат да намалят нивата на холестерол и да поддържат артериите чисти и здрави. Освен това, редовното консумиране на орехи намалява и нивата на триглицериди, които са свързани със сърдечни заболявания, инфаркти и инсулт.
 
Консумацията на орехи се свързва с по-добра бактериална флора в червата, като се увеличава количеството на пробиотици и други полезни чревни бактерии. Орехите подпомагат баланса на чревната флора, което намалява риска от депресия и рак на дебелото черво.

Четете повече в puls.bg.

Автор: Маринела Георгиева

Снимка: Pexels