Полезните свойства на марулята

Съществуват седем основни вида

16.05.2024 | 22:35 Редактор: Беатрис Младжова
Полезните свойства на марулята

Съществуват седем основни вида маруля. Въпреки различията в цвят и вкус, повечето са богати на витамини, минерали и други полезни вещества, които подпомагат цялостното здраве.

Тя предлага ниски калории и висока хидратация, като съдържа около 95% вода. Една чаша порция салата с нея съдържа само около 8 калории и малко мазнини, въглехидрати и белтъчини. Въпреки това е богата на витамини и минерали, като витамини А, K и фолат, като предоставя съответно 23%, 40% и 16% от дневната им норма.

Марулите се отличават като добър източник на важни хранителни вещества, като фолат и витамин А. Фолатът, витамин В, е критичен за развитието на червените кръвни клетки и клетъчното делене, особено по време на бременност.

Тя обикновено е безопасна за консумация, но хората с алергия към определени растителни протеини могат да изпитат реакции след консумация. Препоръчително е да се измива внимателно и да се съхранява правилно. 

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay