fallback

Рецепта за лесен бананов кекс с шоколад

Мраморният ефект на сместа го прави още по-привлекателен

16.05.2024 | 23:00 Автор: Толя Стоянова

Продукти:

  • 2 чаши брашно
  • ¾ чаена лъжица сода
  • ½ чаена лъжица сол
  • 1 чаша захар
  • ¼ чаша масло, меко
  • 1 и ½ чаши узрели банани, намачкани
  • 1 голямо яйце
  • 1/3 чаша кисело мляко
  • ½ чаша шоколадови капки
  • спрей за готвене

Приготвяне:

  • Загрейте фурната на 200 градуса. 
  • Пресейте брашното със содата и солта. Може да разбъркате и с телена бъркалка, ако нямате сито. 
  • Разбийте мекото масло и захарта с миксер, докато стане пухкава смес. 
  • Добавете намачканите с вилица банани, яйцето и киселото мляко. 
  • Разбийте с миксера, докато сместа стане гладка и пухкава. 
  • Добавете сухите съставки и отново разбийте до пълното им смесване. 
  • В микровълнова загрейте шоколадовите капки, докато се разтопят леко. Разбъркайте с лъжица, за да ги доразтопите. 
  • Към шоколада добавете 1 чаша от тестото за кекса, като разбъркате добре. 
  • Останалото тесто излейте в намазнена със спрей за готвене форма за печене. 
  • Към тестото излейте неравномерно шоколадово оцветеното тесто. 
  • С помощта на нож или сламка разнесете шоколадовата смес, за да добие мраморен ефект. 
  • Печете в загрята на 220 градуса фурна за около 15 минути. 
  • Намалете фурната на 180 градуса и печете още 20 минути, или до суха клечка. 
  • Охладете кекса върху решетка, преди да извадите от формата и да нарежете, съветва az-jenata.bg.
  • Снимка: Pixabay

    fallback
    Още от Любопитно
    fallback