Продукти:
- 2 чаши брашно
- ¾ чаена лъжица сода
- ½ чаена лъжица сол
- 1 чаша захар
- ¼ чаша масло, меко
- 1 и ½ чаши узрели банани, намачкани
- 1 голямо яйце
- 1/3 чаша кисело мляко
- ½ чаша шоколадови капки
- спрей за готвене
Приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Пресейте брашното със содата и солта. Може да разбъркате и с телена бъркалка, ако нямате сито.
- Разбийте мекото масло и захарта с миксер, докато стане пухкава смес.
- Добавете намачканите с вилица банани, яйцето и киселото мляко.
- Разбийте с миксера, докато сместа стане гладка и пухкава.
- Добавете сухите съставки и отново разбийте до пълното им смесване.
- В микровълнова загрейте шоколадовите капки, докато се разтопят леко. Разбъркайте с лъжица, за да ги доразтопите.
- Към шоколада добавете 1 чаша от тестото за кекса, като разбъркате добре.
- Останалото тесто излейте в намазнена със спрей за готвене форма за печене.
- Към тестото излейте неравномерно шоколадово оцветеното тесто.
- С помощта на нож или сламка разнесете шоколадовата смес, за да добие мраморен ефект.
- Печете в загрята на 220 градуса фурна за около 15 минути.
- Намалете фурната на 180 градуса и печете още 20 минути, или до суха клечка.
- Охладете кекса върху решетка, преди да извадите от формата и да нарежете, съветва az-jenata.bg.
Снимка: Pixabay
Останете информирани с Bulgaria ON AIR и в канала ни в Google News Showcase.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Тагове: