fallback

Пушенето значително увеличава риска от развитие на деменция

Дори непушачите, изложени на пасивно пушене, имат по-висок риск

16.05.2024 | 09:15 Автор: Деси Николова

Около 50 милиона души по света страдат от деменция в настоящия момент и прогнозите сочат, че този брой може да се утрои до 150 милиона до 2050 година, особено в страните с ниски и средни доходи. Деменцията представлява сериозна заплаха за хората над 55 години, надминавайки по честота заболявания като диабет и рак.

Докато ракът на белите дробове, сърдечната недостатъчност, хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и други добре известни заболявания са по-често известни като причинени от тютюнопушенето, много хора не знаят за връзката между този вреден навик и деменцията. Токсините в цигарения дим, а не никотинът, причиняват възпаление и стрес на клетките, които са свързани с болестта на Алцхаймер.

Проучване, публикувано в British Medical Journal, установи, че дори непушачите, изложени на пасивно пушене, имат 44% по-висок риск от развитие на деменция в сравнение с тези, които не са били изложени на излагане. Друго проучване в Lancet Neurology съобщава, че дългосрочното излагане на пасивно пушене почти удвоява риска от болестта на Алцхаймер.

Пушенето значително увеличава риска от развитие на деменция, особено болестта на Алцхаймер и съдова деменция, тъй като уврежда съдовата система (сърце и кръвоносни съдове) и мозъка.

Според учените от Alzheimer's Research UK преминаването към електронни цигари  може да намали риска от деменция значително ,тъй като при тях няма канцерогенните вещества от цигарения дим. Те се позовават на Доклада за общественото здравеопазване в Англия от 2018 г. , където се посочва, че пушенето на електронни цигари е много по-малко вредно за здравето от цигарите и рискът от рак е 0,5% в сравнение с  риска от нормалните цигари.

Четете повече в puls.bg

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback