fallback

Откриха нова планета "лека като захарен памук", много по-голяма от Юпитер

Намира се извън нашата Слънчева система

15.05.2024 | 23:10 Автор: Беатрис Младжова

Нова планета е открита от астрономи, която е много по-голяма от Юпитер, но е "лека и пухкава като захарен памук", пише "Sky News".

Учените твърдят, че WASP-193b е "супер пухкава", тъй като има забележително ниска плътност за размерите си. Предполага се, че се състои предимно от водород и хелий, според проучване, публикувано в Nature Astronomy. Тя е втората планета с най-малка плътност, открита от астрономите, но се оказва загадка за експертите поради размера си, който е с около 50% по-голям от този на Юпитер.

Планетата се намира извън нашата Слънчева система на разстояние около 1200 светлинни години и обикаля около звезда, която е подобна на Слънцето. Смята се, че топлината от близкото слънце, около което обикаля малко повече от веднъж на всеки шест дни, може да е причина за раздуване на атмосферата ѝ.

"Атмосферата вероятно е богата на въглероден диоксид или въглероден оксид, но може да има и други газове като водни пари и серен диоксид", заяви водещият автор на изследването, публикувано в списание "Nature" от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА Реню Ху.

Планетата "не може да бъде обитаема", тъй като е твърде гореща, за да има течна вода, допълниха учените, цитирани от "Фокус".

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback