Нова терапия против алопеция помага при косопад

Стимулира растежа на косата

13.05.2024 | 23:05 Редактор: Беатрис Младжова
Нова терапия против алопеция помага при косопад

Лечението против алопеция възвръща растежа на косата и стимулира имунния отговор. Използва се пластир с микроигли, разработен от учени към Мазачузетския технологичен институт в САЩ, с който може да се третира алопеция ареата. 

Загубата на косата при алопеция ареата възниква поради имунна атака върху космените фоликули, забавяйки или спирайки напълно растежа на косми. Новият метод се прилага безболезнено върху скалпа и освобождава лекарства за възпирането на имунната атака върху фоликулите.

Пластирите са разработени от хиалуронова киселина, смесена с полиетиленгликол и могат да преминат през външния слой на епидермиса безпроблемно. В тях са вградени цитокини IL-2 и CCL-22 - протеини, действащи за намаляване на възпалението. Чрез използването им се намалява и възможността имунните клетки да разпознаят космените фоликули като чужди антигени. След лечението се наблюдават повишени нива на регулаторни Т-клетки в засегнатата област на скалпа.

Най-често срещаната форма на косопад е андрогенната алопеция - генетично състояние, засягащо 50% от мъжете и жените. Изразява се с прогресивната терминална загуба на коса по скалпа.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels