fallback

"Евровизия" 2024: Протести, отстранен участник и първи небинарен победител

Шведската полиция разследва жалба, подадена от жена член на продуцентския екип

12.05.2024 | 13:45 Автор: Толя Стоянова

Швейцария е новият победител на "Евровизия". Тази година конкурсът премина под знака на скандали и протести срещу Израел, а един участник дори бе отстранен. Хиляди протестиращи окупираха улиците на шведския град Малмьо, който е домакин. Събралото се множество скандира лозунга "Евровизия, обединена от геноцида", за да изрази недоволството си срещу участието на Израел на "Евровизия".

Организаторите от "Евровизия" отхвърлиха призивите Израел да бъде отстранен от конкурса. Те единствено настояха част от текста на оригиналната песен, която се отнасяше до терористичното нападение на "Хамас" от 7 октомври, да бъде променен.

След втория полуфинал на въпрос от журналист, относно това дали участието на Едем Голан носи риск и опасност за другите изпълнители, младата изпълнителка отговори така:

"Мисля, че всички сме тук само поради една причина. Европейският съюз за радио и телевизия е взел всички предпазни мерки, за да направи безопасно и обединено място за всеки. Иначе нямаше да сме тук по друга причина".

Междувременно стана ясно, часове преди финала, че норвежката водеща се е оттеглила от своята роля в знак на протест срещу израелските действия в Газа. Паралелно с протестите се разви и друг скандал около "Евровизия". Изпълнителят Йост Клайн, който представя Нидерландия, беше отстранен от финала. Това се случва за първи път в историята на конкурса. А причината – сплашване на жена, която е телевизионен оператор.

Шведската полиция разследва жалба, подадена от жена член на продуцентския екип след инцидент в полуфинала в четвъртък вечер.

"Докато съдебният процес тече, не би било подходящо Клайн да продължи в състезанието. Поддържаме политика на нулева толерантност към неподходящо поведение на нашето събитие и се ангажираме да осигурим безопасна и сигурна работна среда за целия персонал", казаха от "Евровизия".

Големият победител е Швейцария. Изпълнението на първия небинарен печеливш - Немо Метлър, събра най-много точки - 591. На второ и трето място завършиха Хърватия и Украйна.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Любопитно
fallback